Szárnyal a magyar autóipar!

Az elektronika ipar után az autóipar a magyar gazdaság második legjelentősebb ágazata, a beruházások 10-12 százalékkal nőnek ezen a területen. Az idei 2017-es év első negyedében 160 ezren dolgoztak a járműgyártásban és ahhoz szorosan kapcsolódó iparágakban. Ha a következő években is tartani tudja fejlődési irányát a magyar autóipar, akkor Magyarország felzárkózhat Európához.
Vannak azonban olyan kockázatok, amelyek gátjai lehetnek a fejlődésnek. Nagy kockázat a képzett munkaerő hiánya a közép- és felsőfokú végzettségűek között. A digitális tudás hiánya is akadály lehet a fejlődésnek, valamint jelentős lemaradás van Magyarországnak a nyelvtudás tekintetében is. A Szakképzett munkaerő egyre magasabb bérköltsége pedig csökkentheti a magyar járműipar versenyképességét középtávon. Az autógyártók továbbra is nagy beruházásokat hajtanak végre Magyarországon. A Daimler Kecskeméten 500 milliárd forintos beruházást hajt végre 2020-ig, amelynek keretében új üzem épül, ahol évi 150 ezer autó készülhet majd. Ezzel a Mercedes éves gyártókapacitás elérheti a 330 ezer darabot. Ugyanakkor a győri Audi gyár két új modellje a Q3-as (2018) és a most bejelentett Q4-es (2019) is fontos szerepet játszhat. A járműipari beszállítók is erősítik a pozíciójukat Magyarországon és nem csak a jelenlévő cégek hajtanak végre új beruházásokat, hanem új szereplők is érkeznek hazánkba.
2016-ban nem csak az autógyártóknak volt jó évük, ugyanis több mint 96 ezer új autót adtak el Magyarországon, amely több mint 25 százalékos növekedést jelentett 2015-höz képest. A várakozások szerint az idei év is erős lehet, így 2017-ben már több mint 104 ezer autót adhatnak el idehaza, amely 8 százalékos növekedést jelentene az előző év azonos időszakához képest.
Ez azt is jelenti, hogy Magyarországon a műszaki végzettségű szakemberek iránt kiemelkedő keresletre lehet számítani a jövőben is, és a bérek tekintetében pedig további növekedés várható.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .